BodyMeld – new choreographies Contemporary dance, choreography and dance workshops by Zornitsa Stoyanova

Alternative Stage – performance festival in Pancharevo/Sofia , Bulgaria 17 – 18 September, 2022

Alternative Stage Festival

Alternative Stage is a two day outdoor performance festival in Pancharevo featuring works by Atom Theatre, BodyMeld, and Platform for Improvisation and Composition to take place in September 2022.

The festival is free and open to the public and will happen in the area of the Pancharevo Fish Pond.

In addition, Alternative Stage festival offers a free workshop for up to 20 young people interested in site-specific performance taught by Zornitsa Stoyanova. This workshop will culminate in a performance as part of the festival.

“The Beach” by BodyMeld/Zonitsa Stoyanova as part of Alternative Stage festival 2022. , Pancharevo, Bulgaria.

✨Какво ще видите:
Авторски пърформанси на компаниите БодиМелд, Атом Театър, ПИК – платформа за импровизация и композиция, и Available Collective (Англия/Чехия), както и представяне на пърформанс ателие за младежи.

***Донесете си пикник одеяло, и добро настроение. ***

На 17 и 18 септември 2022, в района на Рибарника и бившия плаж на езерото Панчарево край София, ще се осъществи дебютното издание на танцовия пърформанс фестивал „Алтернативна Сцена – заедно отвъд границите“ с вход свободен.

Фестивалът, който ще трансформира добре познатото на столичани парково пространство в открита арт сцена, ще представи на публиката авторски танцови пърформънси, интерактивни хореографски инсталации, както и резултатите от танцовата работилница с младежи.(https://www.facebook.com/events/374023828219476)

Фестивалът „Алтернативна сцена“, който е колаборация между танцовите компании “БодиМелд”, “Атом Театър” и неформалната група “ПИК – Платформа за импровизация и композиция” има за цел създаването и представянето пред широката публика на авторски представления, които ще активират парковата среда в района на Рибарника в Панчарево. Всеки артист от двете танцови формации ще избере определен район и представи пърформанс, чиято идейна концепция е вдъхновена от самото място. Група ПИК пък ще бъде свързващата частица между всички локации, като чрез танц и импровизация ще води публиката между различните ключови точки от фестивалната зона.

Една от главните цели на организаторите на събитието е разкриването на скрития потенциал на природния крайградски регион и трансформирането му в едно артистично и магическо място. Желание на организаторите също е и поставянето на фокус върху забележителните му история и природни дадености, които, за голяма част от традиционните му посетители, все още не са напълно известни. Фестивалът има за цел, чрез хореографски похвати да потопи посетителите в магията на танца и изкуството, като ги разходи из трансформираната паркова зона на крайградското езеро. Освен авторските представления, създадени специално за фестивала, на 17 септември (събота), 19:30 ще бъде представена и миниатюра на Available Collective – импровизационна компания базирана в Англия и Чехия с танцьори Даниел Кеарнс и Томаш Уортнер.

В рамките на фестивалната част на инициативата, хореографите и водещи Зорница Стоянова от “БодиМелд” и Дорина Пунчева, от “Атом Театър”, също така, ще представят и резултатите от тридневната работилница с младежи от София – атрактивно танцово представление на открито.
____________________________________
Фестивалът „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“ се осъществява с подкрепата на Столична община – Столична програма “Култура”.
___________________________________

За участниците:

🎭“БодиМелд” създава танцови спектакли, и платформи, които подпомагат развитието на независими хореографи и танцьори в САЩ от 2007 до сега, а в България от 2020. Мисията на “БодиМелд” е чрез партньорства и колаборации с артисти и компании от цял свят да допринася за развитието и сътрудничество в местната и световната сфера на танцовото изкуство.
“Ние работим за устойчива танцова общност и подкрепяме независими танцови артисти на местно и международно ниво. Ценим обмена на идеи и споделянето на методологии и организираме множество резидентски програми и артистични обмени.
Подкрепяме изследователския процес и експеримент в областта на танца както на сцената, така и на организационно ниво. Стремим се да създадем отворена общност, която подкрепя артистите. Темите за оцеляването на артистите в сложния политически климат са особено важни за нас и нашите платформи винаги адресират проблемите на сегашното време. Чрез нашите програми ние също се надяваме да популяризираме “експерименталния” или “нов” танц и пърформанс, като го направим по-достъпен и разбираем за публиката. Официален уебсайт: www.bodymeld.org

🎭АТОМ THEATRE е компания базирана в България, работеща в областта на съвременния танц и сайт спесифик изпълнение. Групата е сформирана през 2011 г. и оттогава взема участие в различни платформи в България, Южна Корея, Австрия, Германия, Македония, Гърция, Чехия, Черна гора, Румъния, Франция, Сърбия, Хърватия, Испания. През 2017 г., Атом създава международна платформа за млади хореографи, наречена ATOM Choreographic Series.
“Мисията ни е умишлено да създадем благоприятни условия за младите съвременни танцьори да растат, да се развиват професионално и да откриват творческата си идентичност. Стремежите ни разширяват съвременното танцово изкуство в България, създават приобщаваща среда и запознават повече танцови артисти със съвременния танц като средство за изразяване. Официален уебсайт: https://atomtheatre.info/

🎭ПИК – Платформа за импровизация и композиция
Платформа за импровизация и композиция (ПИК) е група от професионални изпълнители и хореографи в сферата на съвременния танц и пърформанс с фокус към импровизационните техники за сцена. Групата в момента се състой от Ивайло Димитров, Силвия Чернева, Зорница Стоянова, Цвета Дойчева, Николай Бързаков, Саша Кръстарска, Ина Георгиева-Евтимова и музикантите Павел Терзийски и Димитър Горчаков.

🤸‍♀️Зорница Стоянова – Артистичен директор на БодиМелд и водещ на ателие.
Зорница Стоянова(САЩ/РБ) е награден хореограф, куратор, писател, видео и светлинен дизайнер. През 2006 г. завършва Bennington College със специалност хореография и звуков дизайн. След това се мести в Филаделфия, САЩ където продуцира и представя спектакли и видео под името BodyMeld/БодиМелд. От 2020г. живее напълно в София, България и продължава да ръководи проектите на БодиМелд в САЩ, както и развива дейността на компанията на родна земя.
Представлението и AndroMeda е поръчано и представено от престижния Philadelphia Museum of Art (2020), а соло спектакъл Explicit Female е награден с Филаделфийската награда за съвременен танц “Rocky”. Стоянова представя сценичните си работи в САЩ, България и Франция. Част от местата са St. Marks Church, в Ню Йорк Сити, Live Arts Festival във Филаделфия, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в София, Wanted Festival в Рен, Франция. Канена е на хореографски резиденции в Полша, Румъния, САЩ и България (Дерида Денс).
Най-влиятелните й учители са Deborah Hay, Meg Stuart, Ishmael Houston Jones, и Danny Lepkoff. Като изпълнител е танцувала за Eiko & Koma, Boris Charmatz, Cie. Willy Dorner, Lionel Popkin и други. Нейните танцови филми са участвали във фестивали в САЩ, Мексико, Аржентина, Уругвай, България, Ирландия, Германия и Бангладеш.
Зорница е привърженик на устойчиво развитие на танцовото общество и създава множество програми за подпомагане, сътрудничество и обучение на хореографи. Като BodyMeld тя продуцира “Current: an evening of art and dance” и “Dance Cinema Projects” от 2007 до 2011. От 2014 насам организира „Get What You Need”, сбирка/уъркшоп за хореографи, която от 2 години прераства в 8-месечна резиденция за независими хореографи във Филаделфия. Прави множество партньорства и създава резиденции и разменни начала както с индивидуални артисти от целия свят така и с организации като Movement Research, NYC; Art Station Foundation, Poland; Philadelphia Dance Projects, USA; The Fidget Space, USA; Mascher Dance, USA; и други. Тя преподава „Техника за импровизационно изпълнение“, „Танц за камера“ и „Композиция“ във Филаделфия, Франция, Унгария, родната си България, а сега и виртуално. Зорница пише периодично за thINKingDANCE.net, където е редактор, а като майка на два деца продължава да работи за популяризирането на нуждите на родителите артисти в сценичната индустрия. www.bodymeld.org