BodyMeld – new choreographies Contemporary dance, choreography and dance workshops by Zornitsa Stoyanova

Алтернативна Сцена – пърформанс фестивал в Панчарево

📅Кога: 17 § 18 септември, 2022 от 18:00 до 21:00
📍Къде: район “Рибарника”, Панчарево
✨Какво ще видите:Авторски пърформанси на компаниите БодиМелд, Атом Театър, ПИК – платформа за импровизация и композиция, и Available Collective (Англия/Чехия), както и представяне на пърформанс ателие за младежи.
***Донесете си пикник одеяло, и добро настроение. ***
На 17 и 18 септември 2022, в района на Рибарника и бившия плаж на езерото Панчарево край София, ще се осъществи дебютното издание на танцовия пърформанс фестивал „Алтернативна Сцена – заедно отвъд границите“ с вход свободен.
Фестивалът, който ще трансформира добре познатото на столичани парково пространство в открита арт сцена, ще представи на публиката авторски танцови пърформънси, интерактивни хореографски инсталации, както и резултатите от танцовата работилница с младежи.(https://www.facebook.com/events/374023828219476)
Фестивалът „Алтернативна сцена“, който е колаборация между танцовите компании “БодиМелд”, “Атом Театър” и неформалната група “ПИК – Платформа за импровизация и композиция” има за цел създаването и представянето пред широката публика на авторски представления, които ще активират парковата среда в района на Рибарника в Панчарево. Всеки артист от двете танцови формации ще избере определен район и представи пърформанс, чиято идейна концепция е вдъхновена от самото място. Група ПИК пък ще бъде свързващата частица между всички локации, като чрез танц и импровизация ще води публиката между различните ключови точки от фестивалната зона.
Една от главните цели на организаторите на събитието е разкриването на скрития потенциал на природния крайградски регион и трансформирането му в едно артистично и магическо място. Желание на организаторите също е и поставянето на фокус върху забележителните му история и природни дадености, които, за голяма част от традиционните му посетители, все още не са напълно известни. Фестивалът има за цел, чрез хореографски похвати да потопи посетителите в магията на танца и изкуството, като ги разходи из трансформираната паркова зона на крайградското езеро. Освен авторските представления, създадени специално за фестивала, на 17 септември (събота), 19:30 ще бъде представена и миниатюра на Available Collective – импровизационна компания базирана в Англия и Чехия с танцьори Даниел Кеарнс и Томаш Уортнер.
В рамките на фестивалната част на инициативата, хореографите и водещи Зорница Стоянова от “БодиМелд” и Дорина Пунчева, от “Атом Театър”, също така, ще представят и резултатите от тридневната работилница с младежи от София – атрактивно танцово представление на открито.
____________________________________
Фестивалът „Алтернативна Сцена – Заедно отвъд границите“ се осъществява с подкрепата на Столична община – Столична програма “Култура”.
___________________________________
За участниците:
🎭“БодиМелд” създава танцови спектакли, и платформи, които подпомагат развитието на независими хореографи и танцьори в САЩ от 2007 до сега, а в България от 2020. Мисията на “БодиМелд” е чрез партньорства и колаборации с артисти и компании от цял свят да допринася за развитието и сътрудничество в местната и световната сфера на танцовото изкуство.
“Ние работим за устойчива танцова общност и подкрепяме независими танцови артисти на местно и международно ниво. Ценим обмена на идеи и споделянето на методологии и организираме множество резидентски програми и артистични обмени.
Подкрепяме изследователския процес и експеримент в областта на танца както на сцената, така и на организационно ниво. Стремим се да създадем отворена общност, която подкрепя артистите. Темите за оцеляването на артистите в сложния политически климат са особено важни за нас и нашите платформи винаги адресират проблемите на сегашното време. Чрез нашите програми ние също се надяваме да популяризираме “експерименталния” или “нов” танц и пърформанс, като го направим по-достъпен и разбираем за публиката. Официален уебсайт: www.bodymeld.org
🎭АТОМ THEATRE е компания базирана в България, работеща в областта на съвременния танц и сайт спесифик изпълнение. Групата е сформирана през 2011 г. и оттогава взема участие в различни платформи в България, Южна Корея, Австрия, Германия, Македония, Гърция, Чехия, Черна гора, Румъния, Франция, Сърбия, Хърватия, Испания. През 2017 г., Атом създава международна платформа за млади хореографи, наречена ATOM Choreographic Series.
“Мисията ни е умишлено да създадем благоприятни условия за младите съвременни танцьори да растат, да се развиват професионално и да откриват творческата си идентичност. Стремежите ни разширяват съвременното танцово изкуство в България, създават приобщаваща среда и запознават повече танцови артисти със съвременния танц като средство за изразяване. Официален уебсайт: https://atomtheatre.info/
🎭ПИК – Платформа за импровизация и композиция
Платформа за импровизация и композиция (ПИК) е група от професионални изпълнители и хореографи в сферата на съвременния танц и пърформанс с фокус към импровизационните техники за сцена. Групата в момента се състой от Ивайло Димитров, Силвия Чернева, Зорница Стоянова, Цвета Дойчева, Николай Бързаков, Саша Кръстарска, Ина Георгиева-Евтимова и музикантите Павел Терзийски и Димитър Горчаков.
За хореографи и водещите на ателие:
🤸‍♀️Дорина Пунчева
Дорина е професионална българска танцьорка с повече от двадесет години опит на танцовата сцена. От 2018 г. е официален танцьор и сътрудник на ATOM Theatre.
Дори участва в ATOM представления като: “Кукери”, “Cold”, “Crave”, “I Want”, “Loop” и др. Нейната страст към танците е от 4-годишна възраст на Дори, когато започва първите си танцови класове по модерни танци. По-късно завършва бакалавърска степен по танцово изкуство в НАТФИЗ с танцов театър.
🤸‍♀️Зорница Стоянова
Зорница Стоянова(САЩ/РБ) е награден хореограф, куратор, писател, видео и светлинен дизайнер. През 2006 г. завършва Bennington College със специалност хореография и звуков дизайн. След това се мести в Филаделфия, САЩ където продуцира и представя спектакли и видео под името BodyMeld/БодиМелд. От 2020г. живее напълно в София, България и продължава да ръководи проектите на БодиМелд в САЩ, както и развива дейността на компанията на родна земя.
Представлението и AndroMeda е поръчано и представено от престижния Philadelphia Museum of Art (2020), а соло спектакъл Explicit Female е награден с Филаделфийската награда за съвременен танц “Rocky”. Стоянова представя сценичните си работи в САЩ, България и Франция. Част от местата са St. Marks Church, в Ню Йорк Сити, Live Arts Festival във Филаделфия, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в София, Wanted Festival в Рен, Франция. Канена е на хореографски резиденции в Полша, Румъния, САЩ и България (Дерида Денс).
Най-влиятелните й учители са Deborah Hay, Meg Stuart, Ishmael Houston Jones, и Danny Lepkoff. Като изпълнител е танцувала за Eiko & Koma, Boris Charmatz, Cie. Willy Dorner, Lionel Popkin и други. Нейните танцови филми са участвали във фестивали в САЩ, Мексико, Аржентина, Уругвай, България, Ирландия, Германия и Бангладеш.
Зорница е привърженик на устойчиво развитие на танцовото общество и създава множество програми за подпомагане, сътрудничество и обучение на хореографи. Като BodyMeld тя продуцира “Current: an evening of art and dance” и “Dance Cinema Projects” от 2007 до 2011. От 2014 насам организира „Get What You Need”, сбирка/уъркшоп за хореографи, която от 2 години прераства в 8-месечна резиденция за независими хореографи във Филаделфия. Прави множество партньорства и създава резиденции и разменни начала както с индивидуални артисти от целия свят така и с организации като Movement Research, NYC; Art Station Foundation, Poland; Philadelphia Dance Projects, USA; The Fidget Space, USA; Mascher Dance, USA; и други. Тя преподава „Техника за импровизационно изпълнение“, „Танц за камера“ и „Композиция“ във Филаделфия, Франция, Унгария, родната си България, а сега и виртуално. Зорница пише периодично за thINKingDANCE.net, където е редактор, а като майка на два деца продължава да работи за популяризирането на нуждите на родителите артисти в сценичната индустрия. www.bodymeld.org

Date

Sep 17 - 18 2022
Expired!

Time

6:00 pm - 9:00 pm

Local Time

 • Timezone: America/New_York
 • Date: Sep 17 - 18 2022
 • Time: 11:00 am - 2:00 pm

Labels

in person

Location

Рибарникът Панчарево
Рибарникът Панчарево
сп. Плажа, ул. Самоковско шосе, с. Кокаляне, 1000 Sofia

Organizer

BodyMeld
Email
zornitsa@bodymeld.org

With

 • Zornitsa Stoyanova
  Zornitsa Stoyanova

  Zornitsa Stoyanova (USA/BUL) is an award-winning performance artist, curator, writer, lighting, and video designer. Based between Sofia, Bulgaria and Philadelphia, US, she directs her company BodyMeld which along with presenting her work, focuses on creating programs in support of independent choreographers in both her locales.
  Her stage, video and photographic work uses the female body as an abstract object revealing ideas of strength in female sensuality and emotionality. On stage, she explores feminist ideas, the power dynamics between dancers and audiences, and personal stories revealing vulnerability and strength.
  Her last group performance, AndroMeda, was commissioned and presented by The Philadelphia Museum of Art (2020), and her solo performance Explicit Female (2016) was awarded a “Rocky” – the Philadelphia contemporary dance award. Her choreographic work has been shown in festivals around the U.S. as well as in Bulgaria and France. As a dancer, she has performed for Eiko & Koma, Boris Charmatz, Cie. Willy Dorner, Group Motion and improvisation companies Emergent Improvisation Ensemble and Graffito Works. Her work with Emergent Improvisation brought her on the cover of “Composing While Dancing” book by Melinda Buckwalter. Her screendance films have been shown in festivals across the U.S. and in Mexico, Argentina, Uruguay, Bulgaria, Ireland, Germany, and Bangladesh. Among her most influential teachers are Deborah Hay, Danny Lepkoff, Meg Stuart, Susan Rethorst, Eva Karczag and others. Her work has been supported by National Cultural Fund of Bulgaria, Citizen for the Arts Pennsylvania, Pew Center for the Arts (previously Dance Advance) amongst others.
  Zornitsa is also a supporter for a sustainable dance community and is deeply invested in helping further conversation and collaboration. Through BodyMeld she has created workshops, residencies, and showcases – most notably her partnership with Movement Research(NYC) and Stary Browar Novie Taniec(Poland) in bringing Polish artists to Philadelphia. She teaches improvisation techniques for performance, dance on camera and composition and has done so in Philadelphia, France, Hungary, her native Bulgaria, and online. Zornitsa is also a writer and editor for thINKingDANCE.net.

QR Code