BodyMeld – new choreographies Contemporary dance, choreography and dance workshops by Zornitsa Stoyanova

АТЕЛИЕ за МЛАДЕЖИ – сайт спесифик пърформанс и участие във фестивал Алтернативна Сцена 2022

⏰Кога: 12-ти до 14-ти септември (включително), 2022 от 10:00 до 13:00 с участие във фестивалната програма на 17-ти (събота) септември 2022 между 18:00 и 21:00.
КРАЕН СРОК ЗА ЗАПИСВАНЕ: 8ми септември, 2022 до края на деня.
😊Кой: отворената покана е за младежи между 18 г. и 21 г., които се интересуват от пърформативно изкуство и имат желание да научат повече какво е сайт спесифик пърформанс и заедно в групата да създадат и представят своя творба.
📍Къде: Всичко се случва на открито и сред природата в района на Рибарника до Панчаревското езеро.
💃Водещи: Зорница Стоянова от БодиМелд и Дорина Пунчева от Атом Театър.
✨ЗАПИСВАНЕТО И УЧАСТИЕТО Е НАПЪЛНО БЕЗПЛАТНО✨
Попълнете формата ТУК: https://forms.gle/8HK7ZcLUdgwmjGxS6
*Групата е не по-вече от 20 човека и при достатъчно място ще отворим възможности за участие и за хора извън възрастовите граници.
При въпроси свържете се със Зорница Стоянова директно zornitsa@bodymeld.org
Условията за участие са възможност за посещаване на всички мероприятия и възрастовата граница.
Какво представлява уъркшопа по сайт спесифик пърформанс?
Ще започнем мероприятията си със запознанството ни с парковия терен – нашият нов театър. Ще разискваме какво може да е пърформанс и как можем да представим парковата среда по един нов начин. Освен хореографски и движенчески задачи, групата ще има възможност да избере няколко локации, където в продължение на 4те дни да създаде и осъществи своите пърформанси. Дорина от Атом и Зорница от БодиМелд ще напътстват, асистират и помагат.
🎭Какво е Пърформанс?!?
(от англ. performance – изпълнение, представяне, проява) Терминът възниква в началото на 60-те години на ХХ век в Съединените щати и най-общо обозначава „живите“ изпълнения на художниците. Пърформансът е интердисциплинарна форма на артистичен изказ, която би могла да обедини в себе си изразните средства на всички изкуства във всякакви комбинации. Няма ограничения относно времетраене и места за реализация. Единствената константа е живото присъствие на артиста, в чиято основа са поставени изразните възможности на тялото и поведението в естествени или преднамерени ситуации. Най-простото определение, което можем да дадем е: представяне на идея чрез публично изпълнение на живо. Корените на пърформанса могат да се открият още във футуризма, а проявления има в редица авангардни течения от първата половина на ХХ век, като конструктивизъм, сюрреализъм, Дада, Баухаус. Като равностойно изразно средство обаче, пърформансът е възприет чак през 70-те години. Тогава концептуалното изкуство е в апогея си. Тъй като набляга на идеята за сметка на продукта, то се изживява като изкуство, което не може да бъде купено или продадено. Често пъти пърформансът демонстрира и пресъздава точно тази концепция, оказала се твърде утопична в последствие. Поради характера си на живо изкуство, много проявления на пърформанса са причислявани към полетата на театъра и танца. В тази връзка е важно да отбележим, че пърформансите, като изразно средство, възникват именно в практиките и експериментите на художниците, а не на театралите или танцьорите. В последствие се размиват в граничните зони на различните изкуства.***(взето от Образователна Програма за Съвременно Искуство – http://ps.alos.bg/ )
___________________________
За водещите:
💃Дорина Пунчева
Дорина е професионална българска танцьорка с повече от двадесет години опит на танцовата сцена. От 2018 г. е официален танцьор и сътрудник на ATOM Theatre.
Дори участва в ATOM представления като: “Кукери”, “Cold”, “Crave”, “I Want”, “Loop” и др.
Нейната страст към танците е от 4-годишна възраст на Дори, когато започва първите си танцови класове по модерни танци. По-късно завършва бакалавърска степен по танцово изкуство в НАТФИЗ с танцов театър
💃Зорница Стоянова
Зорница Стоянова(САЩ/РБ) е награден хореограф, куратор, писател, видео и светлинен дизайнер. През 2006 г. завършва Bennington College със специалност хореография и звуков дизайн. След това се мести в Филаделфия, САЩ където продуцира и представя спектакли и видео под името BodyMeld/БодиМелд. От 2020г. живее напълно в София, България и продължава да ръководи проектите на БодиМелд в САЩ, както и развива дейността на компанията на родна земя.
Представлението и AndroMeda е поръчано и представено от престижния Philadelphia Museum of Art (2020), а соло спектакъл Explicit Female е награден с Филаделфийската награда за съвременен танц “Rocky”. Стоянова представя сценичните си работи в САЩ, България и Франция. Част от местата са St. Marks Church, в Ню Йорк Сити, Live Arts Festival във Филаделфия, ДНК – пространство за съвременен танц и пърформанс в София, Wanted Festival в Рен, Франция. Канена е на хореографски резиденции в Полша, Румъния, САЩ и България (Дерида Денс).
Най-влиятелните й учители са Deborah Hay, Meg Stuart, Ishmael Houston Jones, и Danny Lepkoff. Като изпълнител е танцувала за Eiko & Koma, Boris Charmatz, Cie. Willy Dorner, Lionel Popkin и други. Нейните танцови филми са участвали във фестивали в САЩ, Мексико, Аржентина, Уругвай, България, Ирландия, Германия и Бангладеш.
Зорница е привърженик на устойчиво развитие на танцовото общество и създава множество програми за подпомагане, сътрудничество и обучение на хореографи. Като BodyMeld тя продуцира “Current: an evening of art and dance” и “Dance Cinema Projects” от 2007 до 2011. От 2014 насам организира „Get What You Need”, сбирка/уъркшоп за хореографи, която от 2 години прераства в 8-месечна резиденция за независими хореографи във Филаделфия. Прави множество партньорства и създава резиденции и разменни начала както с индивидуални артисти от целия свят така и с организации като Movement Research, NYC; Art Station Foundation, Poland; Philadelphia Dance Projects, USA; The Fidget Space, USA; Mascher Dance, USA; и други. Тя преподава „Техника за импровизационно изпълнение“, „Танц за камера“ и „Композиция“ във Филаделфия, Франция, Унгария, родната си България, а сега и виртуално. Зорница пише периодично за thINKingDANCE.net, където е редактор, а като майка на два деца продължава да работи за популяризирането на нуждите на родителите артисти в сценичната индустрия. www.bodymeld.org
___________________
Проекта се осъществява с подкрепата на Столична община – Столична програма „Култура“
___________________
За Организациите:
БодиМелд създава танцови спектакли, и платформи който подпомагат развитието на независими хореографи и танцьори в България и САЩ.
Мисията на БодиМелд е чрез партньорства и колаборации с артисти и компании от цял свят да допринася за развитието и сътрудничество в местната и световната сфера на танцовото изкуство.
Ние работим за устойчива танцова общност и подкрепяме независими танцови артисти на местно и международно ниво. Ценим обмена на идеи и споделянето на методологии и организираме множество резидентски програми и артистични обмени.
Подкрепяме изследователския процес и експеримент в областта на танца както на сцената, така и на организационно ниво. Смятаме че живота като професионален танцов артист е изпълнен с много трудности и често води до цялостно отказване. За това се стремим да създадем отворена общност, подкрепяща една друга и особено артисти в средата на своята кариера или артисти който са родители. Темите за оцеляване и процъфтяване в труден политически климат са особено важни за нас и нашите платформи винаги адресират проблемите на сегашното време.
Чрез нашите програми ние също се надяваме да популяризираме “експерименталния” или “нов” танц и пърформанс, като го направим по-достъпен и разбираем за публиката. www.bodymeld.org
АТОМ
ATOM THEATRE е компания базирана в България, работеща в областта на съвременния танц и сайт спесифик изпълнение. Групата е сформирана през 2011 г. и оттогава взема участие в различни платформи в България, Южна Корея, Австрия, Германия, Македония, Гърция, Чехия, Черна гора, Румъния, Франция, Сърбия, Хърватия, Испания. През 2017 г., Атом създава международна платформа за млади хореографи, наречена ATOM Choreographic Series.
Мисията ни е умишлено да създадем благоприятни условия за младите съвременни танцьори да растат, да се развиват професионално и да откриват творческата си идентичност. Стремежите ни разширяват съвременното танцово изкуство в България, създават приобщаваща среда и запознават повече танцови артисти със съвременния танц като средство за изразяване.
https://atomtheatre.info/

Date

Sep 12 - 14 2022
Expired!

Time

10:00 am - 1:00 pm

Local Time

 • Timezone: America/New_York
 • Date: Sep 12 - 14 2022
 • Time: 3:00 am - 6:00 am

Labels

in person

With

 • Zornitsa Stoyanova
  Zornitsa Stoyanova

  Zornitsa Stoyanova (USA/BUL) is an award-winning performance artist, curator, writer, lighting, and video designer. Based between Sofia, Bulgaria and Philadelphia, US, she directs her company BodyMeld which along with presenting her work, focuses on creating programs in support of independent choreographers in both her locales.
  Her stage, video and photographic work uses the female body as an abstract object revealing ideas of strength in female sensuality and emotionality. On stage, she explores feminist ideas, the power dynamics between dancers and audiences, and personal stories revealing vulnerability and strength.
  Her last group performance, AndroMeda, was commissioned and presented by The Philadelphia Museum of Art (2020), and her solo performance Explicit Female (2016) was awarded a “Rocky” – the Philadelphia contemporary dance award. Her choreographic work has been shown in festivals around the U.S. as well as in Bulgaria and France. As a dancer, she has performed for Eiko & Koma, Boris Charmatz, Cie. Willy Dorner, Group Motion and improvisation companies Emergent Improvisation Ensemble and Graffito Works. Her work with Emergent Improvisation brought her on the cover of “Composing While Dancing” book by Melinda Buckwalter. Her screendance films have been shown in festivals across the U.S. and in Mexico, Argentina, Uruguay, Bulgaria, Ireland, Germany, and Bangladesh. Among her most influential teachers are Deborah Hay, Danny Lepkoff, Meg Stuart, Susan Rethorst, Eva Karczag and others. Her work has been supported by National Cultural Fund of Bulgaria, Citizen for the Arts Pennsylvania, Pew Center for the Arts (previously Dance Advance) amongst others.
  Zornitsa is also a supporter for a sustainable dance community and is deeply invested in helping further conversation and collaboration. Through BodyMeld she has created workshops, residencies, and showcases – most notably her partnership with Movement Research(NYC) and Stary Browar Novie Taniec(Poland) in bringing Polish artists to Philadelphia. She teaches improvisation techniques for performance, dance on camera and composition and has done so in Philadelphia, France, Hungary, her native Bulgaria, and online. Zornitsa is also a writer and editor for thINKingDANCE.net.

QR Code