BodyMeld – new choreographies Contemporary dance, choreography and dance workshops by Zornitsa Stoyanova

Зорница Стоянова в ДНК на танца

публикувано на 23.07.21 за БНР

  • Интервю на Славена Илиева, която разказва за Зорница Стоянова и танцовата работилница.

Оригиналната публикация и цялото интервю може да чуете тук.

Зорница Стоянова е хореограф, режисьор, танцов критик, видео и светлинен дизайнер. През 2006 г. завършва Bennington College със специалност хореография и звуков дизайн. След това се мести във Филаделфия, САЩ, където продуцира и представя спектакли и видео под името BodyMeld.

От 2020 г. е отново в София и продължава да ръководи проекти в САЩ виртуално. Последното й присъствено представление – AndroMeda е поръчано и представено от престижния Philadelphia Museum of Art (2020), а соло спектакълът Explicit Female е награден с Филаделфийската награда за съвременен танц „Rocky”.

В ДНК пространството на НДК Зорница Стоянова ръководи уъркшопа „Композиция и импровизация на танца“.

В различни точки на света, в големите градове има такива минифестивали на танцовата импровизация, у нас обаче няма, което мотивирало Зорница да организира събитието.

Моята практика като учител е да предоставям възможно най-много инструменти – композиционни и психологически донякъде, казва Зорница Стоянова пред БНР.

„Инструменти да се почувстваш по-пълно, да се запознаеш с тялото си, със себе си, с това как изразяваш себе си. Тези инструменти могат да се използват както в хореографията, така и в нормалния всекидневен живот.“

„В танцовата импровизация мозъкът и тялото работят заедно. Ние не сме тук, за да се научим да се въртим по-добре или да сме по-гъвкави. Ние сме тук може би за да се опознаем един друг по-добре и в един момент да разберем защо искаме да сме творци, какво искаме да оставим на сцената, какво искаме да кажем“, изтъква хореографът.  

Кулминацията на шестдневната танцова работилница е представяне на 24 юли в 19 часа в ДНК пространството, с вход свободен.